Croquet

Croquet

Selv om Croquet i dag ansees som en relativt ny sport, kan idretten lett spores tilbake til det 14. århundre. Det er imidlertid større usikkerhet rundt skapelsen av denne vidunderligheten.

Den første teorien omhandler franske herrergårdseiere som spilte ”plen bowling”. Dette ble spilt ved å sette opp en bøyle i hver ende av alléen, for så å prøve å slå en kule eller ball gjennom de to på færrest mulig slag. Da vinteren kom måtte selvfølgelig spillet flyttes inn i varmen, noe som førte til mindre areal. Disse overklasseherrene fant da ut at de kunne gjøre spillet mer interessant ved å ta med flere porter, kuler og køller inn i spillet. Til stor glede så fortsatte de med dette da sommeren kom tilbake og spillet igjen ble flyttet ut på plenen.

Deretter ble spillet kjent i hele Frankrike som ”Paille-maille” (ball-kølle).

Den andre teorien sier at ”Paille-maille” opprinnelig var en type innendørs biljard. Det er svake beviser på dette. Biljard er også et spill som ble oppfunnet senere på tidslinjen, så det hele peker egentlig mest mot at det har gått den andre veien, nettopp fra innendørs ”Paille-maille” til biljard.

Når vi legger denne drakampen av to teorier til side, kan vi videre fortelle til manges store forundring at spillet ikke var så populært på disse tidlige århundrene. Ikke før 1830, da en fransk lege, lagde en ny versjon av spillet og gav det navnet Croquet. Dette var egentlig ment som en slags utendørs trening for pasienter, men det ble allikevel superpopulært, blant de champagnedrikkende øvre sosiale lag i Frankrike.

Spillet ble tatt med over sjøen til Irland rundt 1830, og ved 1850 tallet kom det til England. Der ble også spillet først og fremst benyttet av de høyere sosiale klassene, men også fattige bønder prøvde så godt de kunne. De brukte det de fant eller kunne lage selv av utstyr (bl.a. stein som baller osv).

I 1868 ble den første Engelske croquet klubb, ” Wimbledon All England Croquet Club” grunnlagt. På disse plenene ved Wimbeldon som senere ble bedre kjent for sin årlige tennis turnering, så var det faktisk croquet som ble spilt først. Det er fremdeles helt uforståelig at tennis tok over disse kjente gressplenene.

I dag spres det glade budskap om croquet i hyppig tempo, verden over. Allikevel er det stort sett herrer fra England og New Zealand som topper resultatlistene ved World Croquet Fed.

Kilder:
http://www.toycrossing.com/croquet/history.shtml
http://www.houstoncroquet.com/history.htm


Foto: privat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s