Vin

Det er ingen hemmelighet at CC guttene har sin forkjærlighet for vin (og andre sorter alkohol). Men med en egen vinkomité burde vi tro at kunnskapen skulle være på sin plass. I denne delen formidler Vinkomitéen en historie om VIN, til alles store begeistring!

Hva du bør vite om vin?

Historikk;

Navnet vin stammer fra latin; vinum. Den alkoholholdig drikken fremstilles ved gjæring av druesaft. Dersom vinen er fremstilt av andre frukter vil det alltid være angitt, som for eksempel eplevin eller rabarbravin. Allerede 6000 år før Kristus ble druer dyrket for å lage vin. Den første europeiske vin ble brygget på Kypros. Det kunne den italienske arkeologen Maria Rosaroa Belgiorno og hennes team slå fast da de i 2005 fant to vinkrukker som var 5500 år gamle og som inneholdt druesteiner. Den dag i dag lages vinen Commandaria på Kypros som regnes for verdens eldste i fortsatt produksjon siden den startet ca. 1000 før Kristus.

De viktigste vindruene;

Selv om ikke alle typer druer gir vin, finnes det et stort antall typer vindruer. Ulike druesorter kan blandes sammen for å variere i aroma, smak og kvalitet.
Noen av de mest kjente blå druesortene er:

  Cabernet Sauvignon
  Gamay
  Merlot
  Nebbiolo
  Pinot Noir
  Primitivo
  Syrah/Shiraz
  Zinfandel

Noen av de mest kjente grønne druesortene:

  Chardonnay
  Chenin Blanc
  Muskatell
  Pinot Blanc
  Riesling
  Sauvignon Blanc

Vintyper;

  Rødvin, laget av blå druer
  Hvitvin, laget av grønne/gule druer eller blå der drueskallet er blitt fjernet etter at gjæringen har startet
  Rosévin kan blandes av røde og blå druer, eller blåskallene fjernes når gjæringen har vart en tid
  Musserende vin, vin med kulldioksyd. Både hvit, rosé og grønn kan være musserende
  Sterkvin, også kalt hetvin, med litt høyere alkoholinnhold enn øvrige viner, herunder portvin, Sherry, Madeira og aperitifer
  Fruktvin, herunder sider og most

Dekandering og lufting

Hva er dekantering, og hvilken hensikt har det? Her finner du noen forklaringer og gode råd om dekantering og lufting av vin. Hensikten med dekanteringen er å fjerne uønsket bunnfall fra en vin som har vært lagret i flaske over lengre tid. Bunnfall utgjøres av naturlige sedimenter som felles ut i vinen over tid. Det består hovedsaklig av tanniner og fargestoffer, og bør fjernes før vinen skal drikkes.

Flasker som skal dekanteres, må tas opp fra kjelleren minst 24 timer før servering. De må stå rolig slik at bunnfallet ikke virvles opp. Dekantering krever en stø hånd og et godt bakgrunnslys. Vi setter en lyskilde bak skulderen på flaskene når vi tømmer over, slik at vi ser når bunnfallet er i ferd med å nå flaskehalsen.

· Moderne, rimeligere viner trenger stort sett ikke dekantering.
· En årgangsportvin må alltid dekanteres.
· Dekantering, spesielt av eldre årganger, bør gjøres rett før servering.
· De aller eldste vinene dekanteres ikke. De er ofte skjøre, og kan «falle sammen», miste sin frukt og eleganse etter kort tid.

Lufting;

Også ved lufting blir vinen helt over i en karaffel, men nå er hensikten å tilføre luft for å hente fram mangfoldet i vinens aroma. I en karaffel får vinen en større kontaktflate mot luft, men selve operasjonen med å helle vinen over gir den største effekten. Det er gjerne unge, røde viner som trenger lufting, hvite viner luftes bare rent unntaksvis. Hvor nødvendig lufting er, vil alltid være et diskusjonstema.

Temperatur
Server heller vinen litt for kjølig enn for varm. Vinen blir fort oppvarma når den kommer i glasset. Kort fortalt bør lette, rimelige og enkle viner – røde som hvite – serveres kjølig. Viner med fylde, kraft og konsentrasjon bør serveres ”romtempererte”, det vil si oppunder 18 grader Celsius.

Anbefalt serveringstemperatur
Musserande viner 6–10 ºC
Tørre, lette hvitviner 8–10 ºC
Kraftigere hvitviner 10–12 ºC
Rosévin 8–10 ºC
De aller letteste rødvinene 12–14 ºC
Middels kraftige rødviner 14–16 ºC
Kraftige og tanninrike rødviner 16–18 ºC
Tørre sterkviner 14–16 ºC
Søte viner 10–12 ºC
Søte sterkviner 16–18 ºC

Hvor raskt avkjøles vinen i kjøleskapet? Temperaturen i et kjøleskap er normalt 4 grader. Tar du en vin direkte fra kjøleskapet, vil den holde rundt 8 grader etter 20 minutter i romtemperatur. Setter du en rødvin som holder 24 grader inn i kjøleskapet, vil den være ca 18 grader etter 30 minutter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s