vin- smaking

Slik Smaker du på vin

Jo flere viner du smaker på, desto mer vil ganen din utvikle seg – så enkelt er det. Og hvordan du smaker på vinen, har alt å si. Jeg vet at all denne smattingen som ekspertene driver med, kan virke svært mystisk, men det er den ikke. Roter, lukt og spytt – det er alt som skal til. Men hvorfor skal vinen roteres i glasset? Hva skal du se etter? Hva er tanin? Hva er syre?

Første skritt er å fylle glasset en tredjedels fullt. Ta en god kikk på vinen. Hold glasset opp mot en vin bakgrunn eller opp mot dagslyset, slik at du kan se fargespillet fra midten og ut mot kanten av glasset. Eldre rødviner kan ha en brunlig, gylden nyanse ut mot kanten av glasset.

Rødviner i fra varmere himmelstrøk og mer fargeintense druesorter er dypere i fargen.

La deretter vinen rotere i glasset med store bevegelser. Dette skiller ut bouqueten i vinen. Stikk nesen ned i glasset, og trekk pusten langsomt inn. Førsteinntrykket er det sterkeste. Etter to eller tre ganger blir sansene nøytralisert. En erfaren vinsmaker kan si mye ut i fra bare aromaen – hvilken druesort det er, og til og med hvor vinen kommer fra. En nybegynner kan snart lære seg å gjenkjenne fruktnyanser som kjennetegner druesorter.

Når du trekker inn duften, kan du forsøke å tenke på hvilken smaker den kan minne om. Du må prøve noen ganger før du venner deg til dette – men så snart du har lært det, kan du kjenne duften av varm kakao, nyslått gress eller fersken melba. Det spiller ingen rolle om du er den eneste som får disse assosiasjonene – alle har sine egne smakspreferanser, og dessuten er det jo en del av moroa.

Og nå til selve smakingen. Ta en god slurk, og la vinen rulle rundt i munnen. Grunnen til at ekspertene lager så mange lyder når de har vinen i munnen, er at de prøver å la vinen nå alle de delere av tungen: Søtsmak identifiseres på tungespissen, salt litt lenger bak, syre på sidene og bitterhet aller bakerst. Noter deg syre, sødme eller skarphet. Det hjelper å trekke litt luft inn i munnen, da det skiller ut aroma og smak. Så tygger du godt.

Noter førsteinntrykkene dine. Enkelte smaker er i begynnelsen mer fremtredene enn andre. Ikke tenk så mye på å finne en hage av fruktsmaker – det kommer nok. Tenk på tyngden i munnen. Er vinen lett, midels eller fyldig? Er den harmonisk? Hvordan er syrenivået, alkoholinnholdet, tørrhet/sødme, fruktsmak og tannin? Så svelger du – eller spytter hvis du skal smake på mange viner. Noter eventuell dvelende ettersmak (kalt lengde). Liker du vinen.


Foto: Graham Turner/Guardian

Ting du bør merke deg når du smaker vin

Syre
Gjør vinen frisk og livlig i smaken. For mye, og smaken blir ubehagelig skarp og bitter. Ikke nok, og vinen blir tam i smaken.

Alkoholinnhold
Alkohol finnes selvsagt i all vin, men jo høyere alkoholinnholdet er, desto rundere føles vinen i munnen. Er alkoholinnholdet ikke balansert mot frukt og tannin, vil vinen bli skarp i smaken – som en skvett Tabasco-saus.

Tørrhet/sødme
Dette påvirkes av det naturlige sukkerinnholdet i vinen. Sødme må balanseres av syre, ellers blir vinen vammel. Tørrhet må ikke forveksles med syre – en svært tørr vin som fino sherry kan faktisk ha et ganske lavt syreinnhold.

Frukt
La fantasien løpe løpsk, og forbered deg – vin verken dufter eller smaker av druer. Derimot kan du smake en hel frukthage, eller sjokolade, sigarer, nøtter, kaffe, eller til og med gjærdeig.

Tannin
Tannin er den lodne, tørre følelsen du får i munnen når du smaker på en svært ung rødvin. Tannin finnes i druestilker, -steiner og –skall. Tannin bidrar til å gi vinen fylde, og den mykner med alderen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s